Létező közösség

Poppycock

Reifikáljuk a várost, ahol a kontraszelekció virulens példányai vívják otromba szócsatáikat hétről-hétre. Est. 2012

2012.05.28. 21:10 wSzabolcs

Éhező esztergomi gyerekek lakhatnak jól a nemzeti konzultációból - Az éhező politikusok vajon mitől fognak jól lakni Esztergomban?

 A vegyipari szakszervezet felhívással fordult a nemzeti konzultáció keretében újabb levelet kapó polgárokhoz, hogy a kézbesített kérdőívet küldjék be a VDSZ (Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége)-hez, hogy a papír újrahasznosításából nyert pénzt az esztergomi éhező gyerekek megsegítésére fordíthassák. A kérdés csupán az, hogy miért pont Esztergom a kedvezményezett? Az’ hiszem, fokozódik a helyzet, tudniillik elfogyott a pénz a város kasszájából, amikor még 1.1 milliárdos elvonással sújtja a kormány Esztergomot az átvett intézmények finanszírozásáért. Így a gyermekétkeztetés is folyamatosan bizonytalan helyzetben van.

Ezért, illetve amit már számtalanszor elmondtunk, hogy Esztergom kirakat, egy kormányellenes akcióhoz univerzális referenciapont, hiszen maga a VDSZ kezdeményezése is inkább tűnik egyfajta szimbolikus aktusnak; bár a jó szándékúságot senki nem vonja kétségbe, de mivel Magyarországon semmi sem mentes a politikai felhangoktól, ebben az akcióban is ott húzódik annyira nem is lappangó módon a propaganda. Erre pedig nem más, mint a szervezet elnöke, Székely Tamás hívja fel a figyelmünket. A tavaly tavaszi hasonló akció apropóján úgy nyilatkozott, hogy „ a Kikosarazó akcióval a szakszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanács kizárásával hozna meg a munkavállalókat érintő döntéseket.”

Ekkor egyébként, mint Székely elmondta 300 ezer forintnyi összeget sikerült összegyűjteniük a beérkezett levelek újrahasznosítása révén. Ez az összeg nagyjából 1000 gyermek ebédjére volt elegendő.

Az akció egyben mutatja az esztergomi patthelyzet tarthatatlanságát, amihez párosul egy kormányzati döntés is; a kisebb parlament felállítása. Ezért már korán sem a pártérdekekről szól az esztergomi vetélkedő; mert aminek el kellett dőlni ezen a fronton, az a napokban eldőlt, ugyanis Meggyes Tamás, a város volt polgármestere és jelenleg is parlamenti képviselő helyett dr. Völner Pál lesz az 5. számú választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje a következő választásokon. A volt polgármester számára a parlamenti képviselőség tehát elúszott.

Ami maradt, a lokális gondolkodás elsajátításának korán sem könnyű feladata, amire már Meggyes is ráeszmélt. A május 24-én megtartott testületi ülésen pedig hangot is adott az új követendő iránynak, amikor felszólalásában képviselőtársaihoz és Tétényi Évához fordulva arról értekezett, hogy  „a következő hetekben a tevékenységünknek csak akkor lehet bármilyen értelme, ha az ajtóban letesszük pártfelszerelésünket és keleti módra, mezítláb bejövünk ide [ülésterem], egyforma emberként".

Ezért azt már előre leszögezhetjük, hogy 2014-ben Esztergomban élet-halál harc lesz a polgármesteri posztért, talán sosem látott feszültségekkel övezve. Addig viszont be kell érnünk kisebbfajta intermezzókkal; de ebből még a végén profitálhatunk is, mivel mindkét félnek, így a „tétényi éváknak” és a „meggyes tamásoknak” is az lesz az elsőrendű gondjuk, hogy a felhalmozott problémákat valamilyen módon megoldják, ki-ki a saját képességével és mozgósítható hátországával, illetve holdudvarával.

Ha kell a helyi civil szervezeteket is felsorakoztatva maguk mellett, mert, ha a civilek részéről van is kezdeményezőképesség és szervezőkészség, ahogy ezt láthatjuk a valóságban is, az a városvezetők szisztematikus támogatása nélkül nem realizálódhat (helyi járat kérdése, 4. számú kisposta megnyitása). Bár az ő tevékenységük felkarolása inkább Tétényi Éva részéről képzelhető el, hiszen ezek a szervezetek is a polgármesternőhöz lojálisak; viszont valamiféle konszenzust majd nekik is kötni kell a Fidesz frakcióval, habár ez a mai állapotokból szemlélve szinte még elképzelhetetlennek is tűnik.

Tegnapi írásomat felülbírálva, talán tényleg megérett valamiféle együttműködési hajlam a Fidesz frakció részéről, viszont azt továbbra is fenntartom, hogy ez egy merőben bűzölgő dolog lesz az elmúlt két év után; de mozdulóban vannak a frontvonalak, azt látni lehet.

A heti kérdés tehát adott, hogy lesz-e együttműködés, illetve hogy ez miben fog megnyilvánulni, mert, ahogy a VDSZ kezdeményezése is mutatja, a fennálló helyzet gyakorlatilag tarthatatlan; talán a radikalizálódás sem elképzelhetetlen, ahogy a „kiflicsücskös” tüntetés mozzanatai is mutatják, amikor rendőrsorfal mellet tudtak csak a fideszes képviselők kivonulni az ülésteremből. Épp a gyermekétkeztetés volt a központi téma.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://egomilabor.blog.hu/api/trackback/id/tr134551565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása