Létező közösség

Poppycock

Reifikáljuk a várost, ahol a kontraszelekció virulens példányai vívják otromba szócsatáikat hétről-hétre. Est. 2012

2012.05.17. 12:30 edemo

Lehetne rosszabb

 

 
 
Sovány vigasz, de az esztergomi helyzethez képest valóban lehetne rosszabb.
Az Ajkai Szakképző Iskolát, valamint a Bródy Imre Gimnáziumot a helyi önkormányzat rossz gazdasági helyzetre hivatkozva, a Hit Gyülekezetének adná át. Mivel ezzel a lépéssel a teljes Ajka-környéki képzés a Hit Gyülekezetének irányítása alá kerülne, ez felvet alkotmányjogi kérdéseket is. A Bródy Imre Gimnázium előtt tüntetést szerveztek az ott dolgozó tanárok, diákok és szüleik, ahol elmondták: nem támogatják a fenntartó cserét.
 
Miért is probléma mindez? Leginkább azért, mert a környékbeli középfokú oktatási intézmények azonos vallási fenntartó alá lesznek betagolva, ami a más vallásúakra többlet terhet jelent, amennyiben nem kívánnak az iskola vallási nézeteivel azonosulni és az ingázást választják. Ez természetesen szabadon választható: „ha nem tetszik, el lehet menni” mondhatnánk Gyurcsány után szabadon. Ez azonban nagymértékben csökkentené a tanulók létszámát és megnövelné a körzet más iskoláinak terhelését.
 
A dolog másik oldala, hogy egy más jellegű tendencia megy végbe, mint Esztergomban a Szent Imre Gimnáziumban. Ajkán egy kiszervezés történik, amitől további bevételeket várnak, mivel az egyházi fenntartású intézmény magasabb támogatást kap az államtól, mint az önkormányzat, akinek szintén csurran-cseppen egy kis plusz. Esztergomban viszont nem a bevételek növelése a cél, inkább a felügyelete annak, hogy pontosan mi is történik abban az intézményben, amivel előző életében már komoly „meccseket játszottak”.
 
A helyzet azonban mégsem annyira rossz, mint amilyennek elsőre tűnik. A Hit Gyülekezet hitvallásból is látszik, hogy nem nagy az eltérés dogmák szempontjából, mint a leggyakoribb hazai vallás, a római katolikustól. Annyi viszont bizonyos, hogy a kettő nem ugyanaz és monopolhelyzetbe kerülnek a diákok az ajkai esetben. Esztergomban viszont nem és a téma szempontjából ez a legfontosabb. A Balassa Bálint Szakközépiskola, az Árpád-házi Szt. Erzsébet Gimnázium és Szakközépiskola, Ferences Gimnázium, a Dobó Katalin Gimnázium, továbbá a Géza Fejedelem Szakképző is alternatívát jelenthet azoknak, akiknek nem tetszik a Szent Imrében kialakult helyzet.
Azon viszont el lehet gondolkozni, hogy a Szt. Imre Gimnázium és Szakközépiskola jogfolytonos-e a régi Szent Istvánnal? Az ügy lezárult, a múlt pedig visszafordíthatatlan. Bármennyire is becsültem és tisztelettel tekintettem a nagy múltú Szent István Gimnázium tanáraira és diákjaira, akik kimagasló eredményeikkel példát adtak az esztergomi oktatásnak és meghúztak egy felsőbb határt a színvonalak tekintetében is, amit nem megugrani, de tartani is nehéz azóta, újra hangsúlyozom: ennek az ügynek vége.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://egomilabor.blog.hu/api/trackback/id/tr614522005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása