Létező közösség

Poppycock

Reifikáljuk a várost, ahol a kontraszelekció virulens példányai vívják otromba szócsatáikat hétről-hétre. Est. 2012

2012.05.20. 20:59 wSzabolcs

Alternatív nyilvánosság, amely informálja a hivatalosat - EsztergOHM fórum, május 18. (tudósítás)

 

Május 18-án, pénteken fórumot tartottak a Baross Gábor út 14. szám alatt, az Eldorádó vendéglőben. A rendezvény főszervezője az EsztergOHM független civil újság, amely a gyűlés után hivatalos szervezetként is bejegyzésre került, illetve a Szabad Nemzet budapesti civil egyesület volt. Az ankét központi témáit a helyi közösségi közlekedés újjászervezésének alternatívája, illetve a 4-es számú, lakótelepi kisposta jövőbeli újra megnyitásának lehetősége adták.

 

A két fő téma köré szerveződő délutáni fórum, mint utóbb kiderült, egy sorozat kezdete, vagy inkább folytatása volt; mivel Kovács Géza már korábban is szervezett hasonló, a nyilvánosság tájékoztatására szánt eseményeket. Miért is fontosak a város életében ezek az egyéni kezdeményezések, attól eltekintve, hogy a szubjektív vélemény-nyilvánításnak is teret adnak? Mivel akadozik a hivatalos információfolyam, és még a város közlönyéből, a Szerda Magazinból sem tudhatunk meg mindent precízen és naprakészen - legutóbbi számukban is csupán pár sorban érintették a fontosabb témákat - ezért lényeges forrásként szolgálnak a helyi szervezetek alternatív fórumai. Pénteken a tömegközlekedésről és a kisposta ügyéről kaphattunk újabb információkat az ügyben leginkább illetékesektől.

 

A kisposta kérdését, mint megtudhattuk, Tétényi Éva polgármesternő is felkarolta, tárgyalt a regionális postaigazgatóság képviselőivel, akikkel elvi megállapodás is született a napi egy órás nyitva tartásról, amennyiben az önkormányzat biztosít helységet a működésnek. Az ügy gyors előmozdításának érdekében a május 25 – ére kiírt testületin a tervek szerint az első számú napirendi pont lesz a kis posta működési feltételeinek előteremtése (ha… és itt mindenki tudja, hogy mi következne, ezért fölöslegesen nem írom le).

Azt is megtudhattuk Kovács Gézától, aki a lakókörzet véleményét tolmácsolta, hogy az egy órás nyitvatartási időt túl rövidnek gondolják, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek a hosszabb (két esetleg négy órás) működési idő eléréséért; pragmatikus szempontokat figyelembe véve egyben összhangban a körzetben lakók igényével a dél és két óra közötti idősávot jelölnék meg a postai ügyletek intézésére legideálisabb időpontként. Az aláírásokkal összegyűlt íveket terveik szerint majd a soproni vagy a budapesti igazgatóságnak fogják átadni.

 

A továbbiakban Manga Gyula, a Haladó Esztergomért Egyesület elnöke kapott szót. Ő a városi (egyelőre nem létező) tömegközlekedés újraindításának lehetőségéről beszélt. Az új szolgáltatás iránytaxi néven fog majd futni, amely nem újkeletű dolog (bár keleti, ázsiai előzményei vannak), hiszen Magyarországon már vannak működőképes előzményei a kezdeményezésnek (pl. Nyíregyháza), és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium új személyszállítási törvény tervezetében is helyet kapott.

A tömegközlekedés-alternatíva lényege, hogy 18-20 fős kisbuszok járnának városszerte a 4-es és 6-os buszok vonalán; a szokásos megállóhelyeken lehet majd igénybe venni a szolgáltatást, az utazás tarifája azonban magasabb lesz, mint a helyi járatoké (olyan 250-350 Ft).

A nyugdíjas igazolványok nem lesznek érvényesek a buszokon, hiszen nem a város büdzséjéből fut majd a vállalkozás, hanem egy magáncég fogja finanszírozni. Ezért a jövőbeli hosszú távú működését nagyban fogja befolyásolni, hogy mennyien veszik majd igénybe; rentábilis lesz-e az üzemeltető cégnek a városi utas szállítás. Illetve kérdéses még a fent említett utazási díj is, hiszen ennek lefaragása mindenképpen a helyi lakosság érdekeit szolgálná. Felvetődött az is, hogy a díjcsökkentés révén keletkezett kiesést párhuzamosan kompenzálni lehetne a turisták magasabb viteldíjának bevezetésével.

 

A gyűlésen futólagosan olyan központi témák is felvetődtek, mint a szemétszállítás ügye; a társasházak esetében gondok vannak a szemét elszállításával, mivel nem mindenki kötött szerződést a szállító céggel, ezért a Strigonium nem hajlandó elszállítani a hulladékot; a belvárosban már a patkányok is felütötték a fejüket az ott álló szeméthegyek között. Illetve a fővárosi Szabad Nemzet egyesület képviselői is felszólaltak, akik a politikamentes helyi ügyintézés elsődlegességéről beszéltek, kitérve a civil szervezetek lokális szerepére az ilyen irányú folyamatok intézésében. Beszéltek az enyingi időközi polgármester választásról is, ahol a független jelölt kérte fel őket a támogatásra, ezzel is mutatva, hogy új irányt akar elérni a város vezetésében, koncentrálva a pártérdekektől mentes városi politikai közéletre és problémamegoldásra.

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://egomilabor.blog.hu/api/trackback/id/tr494528133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása