Létező közösség

Poppycock

Reifikáljuk a várost, ahol a kontraszelekció virulens példányai vívják otromba szócsatáikat hétről-hétre. Est. 2012

2012.05.03. 13:33 edemo

A vég kezdete vagy a kezdet vége ?

 

Idén júniusban újra kinyithat az Aquasziget Esztergom élményfürdő, mivel az önkormányzat átutalta az állagmegóvásra szánt összeget az üzemeltetőnek. De milyen előnye és hátránya származhat ebből a kormánynak?
 
Az esztergomi politikai helyzet bonyolult. Nem tudhatjuk pontosan, hogy ki mit mondott, nem tudhatjuk, hogy milyen tudás birtokában hozott meg adott döntést vagy, hogy mi motiválhatta. A politológus a nyilvánosság előtt zajló jelekből próbálja kikövetkeztetni a gondolati hátteret és a politikai célt. Ezt teszem most én is.
 
Írásaimban már utaltam arra, hogy a produktív intézmények és lehetőségek parlagon hagyása is hátráltatja a város talpra állását. Érdemi tervekre lenne szükség, amolyan közpolitikai ötletbörzére. Most itt egy lehetőség: júniustól újra kinyithatja kapuit az esztergomi élményfürdő, mivel az üzemeltető Investor 2005 Kft megállapodott a Fidesz-frakció két képviselőjével. A nyitás lehetősége jókor jöhet, hiszen a strandok május elején nyitnak, így nem lenne túl nagy a szezon elején a bevételkiesés.
 
De kinek is jó mindez? Egyrészt az üzemeltetőnek, másrészt az önkormányzatnak, harmadrészt pedig a fürdő által kínált szolgáltatások igénybevevőinek. Eddig úgy tűnik, hogy ezen érdekek nem pártérdekek. De mi van, ha mégis?
 
Miért épp a Fideszes képviselők egyeztettek az üzemeltetővel és nem a független polgármester? Az intézmények állami kézbe vételének trendje érintheti az élményfürdőt is.
 
Ha ezt tervezi a kormány komoly hibát követ el.  Eddigi érve az intézmények „államosításánál az volt”, hogy a fenntartó rosszul sáfárkodott vele, de nem biztos, hogy egy ilyen fajta centralizáció hasznosabb Esztergom szempontjából is (az nem kérdés, hogy az állam számára hasznosabb).
 
A szubszidiaritás (minden ügyet a lehető legalacsonyabb szinten kell megoldani) mindig is üdvözítendőbb volt, mint a centralizáció. A kérdés, hogy ki, hogy értékeli a jelenlegi helyzetet? Ha a kilábalás jele hasznos lenne-e a kormánynak beavatkozni? Ha ez még mindig nem elég a város talpra állításához szükséges-e az állami támogatás?
 
Amennyiben a kormány a centralizáció mellett dönt, a helyiek könnyen úgy érezhetik, hogy elvették a várostól a lehetőséget. Vajon hagyja-e a kormány a helyi ügyekbe a helyi érdekeket beleszólni vagy a saját ügyének tekinti és feláldozza a szubszidiaritást a nagypolitikai érdekek oltárán?
 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://egomilabor.blog.hu/api/trackback/id/tr534486277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása