Létező közösség

Poppycock

Reifikáljuk a várost, ahol a kontraszelekció virulens példányai vívják otromba szócsatáikat hétről-hétre. Est. 2012

2012.04.14. 21:28 edemo

"Zugló ennél többet érdemel" és Esztergom?

 

A zuglói tüntetésen felszólaló esztergomi polgármester egyfajta szupremáciát fejezett ki azzal, hogy Esztergom önkormányzatok előtt állóságáról beszélt. Eközben a Belügyminisztérium bejelentette a városnak nyújtandó 50 millió forintos normatív támogatás megvonását az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt.
 
 
Április 12-én tüntetést tartottak a zuglóiak a Bosnyák téren a kommunális adó bevezetése és a polgármester egyéb intézkedései ellen, ezután pedig egy petíciót adtak át Papcsák Ferenc Fideszes polgármesternek címezve. Az esemény szervezői az LMP, az MSZP, a DK, a ZÉK (Zuglóiak Érdekképviseleti Egyesülete) és a Szolidaritás, résztvevői között pedig Tétényi Éva is ott volt, aki beszédet is mondott.
 A politikában mindig jelentőséget kell tulajdonítani annak, hogy ki melyik rendezvényen szólal fel, jelenik meg, hiszen már ez is egyfajta ki nem mondott állásfoglalást jelent.
Tehát mit is keres az esztergomi polgármester Zuglóban? Egyértelműnek látszik a válasz a problémák hasonlósága miatt, hiszen Esztergomban a mai napig elhúzódó ügy a szemétkérdés. Azonban az is tény, hogy ma szinte minden településen fizetni kell a szemétszállításért. Egyrészt, mert ebből is jövedelme származik az önkormányzatoknak, másrészt pedig már a szemetes autó üzemanyagára is jelentős kiadás, amit meg kell térítenie valakinek, miért pont az adósságokkal küzdő önkormányzati rendszer legyen az, aki ezt támogatja, amikor kiszámlázhatja a tényleges igénybevevőknek, a lakosságnak is?
A két eset a látszat ellenére merőben különbözik egymástól a probléma megoldásában. Esztergomban ugyanis adósságrendezés / csődeljárás volt. Nyomtak egy re startot, aminek lehetséges, hogy volt haszna, de ez nem kézzelfogható a lakosok számára. Lehet vitatkozni ennek szükségességéről, pro és kontra érvek hadai jelennek meg mindkét oldalról, de szerintem az is elég nyomós érv, amit a városba látogatók tapasztalnak. A város nevezetességei kivilágítatlanok, a bezárt élményfürdő és félig felépített szállodák folyamatosan amortizálódnak. Ezek az intézmények fenntartása persze nehéz, pláne egy ingatag lábakon álló városban. Azt azonban semmiképp sem mondhatjuk, hogy ellenkező esetben (adósságrendezés nélkül és az építkezések befejezésével) ne lettek volna haszonnal üzemeltethetőek, hiszen nem így történt.
Zugló azonban más. Programokat szerveznek még, ha ezek nem is éppen a lakosság kedvére valók pl.: Zugló Bora rendezvény és az önkormányzat is működőképes.
Papcsák Ferenc a rendezvény után kiadott közleményében viszont felháborodásának adott hangot, „hogy éppen azok a személyek, pártok, szervezetek beszélnek a kerület kifosztásáról, akik a korábbi ciklusok alatt ténylegesen kifosztották Zuglót”. Akár így van, akár nem világos: két merőben más esettel állunk szemben. Zugló megpróbálja helyrehozni, ami szerintük elromlott. Akinek pedig nem tetszik, a túl magas szemétdíj, tudom ajánlani a közterületeken elhelyezett szelektív hulladékgyűjtő kukákat, melyek használatával csökkenthető a háztartási hulladék.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://egomilabor.blog.hu/api/trackback/id/tr874431404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása