Létező közösség

Poppycock

Reifikáljuk a várost, ahol a kontraszelekció virulens példányai vívják otromba szócsatáikat hétről-hétre. Est. 2012

2012.03.28. 13:56 edemo

Az esztergomi népszavazás háttere másként

A városi közszolgáltatásokat érintő népszavazás érvénytelen lett. Az egyértelműen “igen” válaszokat váró kérdéseket a szavazók demagógnak érezhették. A Fideszes röpcédulák, amik a nemleges válaszok helyett a távolmaradásra buzdítottak megmutatják: Esztergomban még mindig meghatározóbb tud lenni a Fidesz, mint Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP együttvéve.
 
Jelenleg még mindig jelentős támogatottsággalbírakormánypárt. Esztergom vizsgálatakor különösen fontos a tartós és jelenleg is tartó Fidesz támogatottság, egy független polgármester ellenében is. Elméletileg ezzel nem is kéne, hogy probléma legyen, valójában viszont a Fideszes képviselő-testület és a polgármester kapcsolata nem felhőtlen, így két egymással szemben álló oldal alakult ki a városvezetésen és városon belül, akiknek érdekei közösek (a város talpra állítása az adósságrendezés közben és után), viszont annak módjai és folyamatában eltérő. Esztergom szerepe eközben folyamatosan felértékelődik az ellenzékiek szemében, március 15-én például Mesterházy Attila és Árok Kornél is beszédet mondott.
Ezért is fontos, hogy a népszavazást az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP kezdeményezte, a Fidesz nélkül.
 
A főként városi közszolgáltatásokat érintő kérdésekről történő népszavazás érvénytelen lett, ugyanis nem jelent meg az érvényességhez szükséges, minimálisan szükséges 11 880 választásra jogosult, csak 8123. Az okok közt sokat emlegetett már a többségében Fideszt támogatók távol maradása, de az nem, hogy ezt mi is váltotta ki. Ezzel szeretnék konkrétan foglalkozni. Amit kiemelnék, azok a kérdések. Egyrészt a kérdőív szerkesztési alapszabályokat figyelmen kívül hagyva: hosszúak, másrészt megfogalmazásuk sem elég könnyen érthető. 11 hosszú kérdés, egyikben még törvényre való hivatkozás is, amit az átlagszavazó nem ismer. A kérdéseket bár előzőleg közzétették, mégsem gondolom, hogy minden szavazó pontosan átolvasta volna és ebből levont következtetéseként ikszelte volna, az igent Annál inkább hangsúlyoznám a városban lévő plakátok és járdán lévő „11 kérdés 11 igen” felíratok hatását.
 
Összességében az evidens kérdések, mint például: egyetért-e Ön azzal, hogy az önkormányzat a város számára legkedvezőbb ajánlatot válassza a piac ügyében? Természetesen az ilyen kérdésekre a közérdekeit szem előtt tartva mindenki igent mondana. A kérdés viszont önmagát válaszolja meg, hiszen ki ne értene egyet azzal, hogy a legjobb pályázó nyerje meg a közbeszerzést? Ez a városvezetésnek és a választópolgároknak is érdeke. A kérdések túl egyértelműek voltak és inkább propaganda célokat szolgáltak, mondhatni egyfajta legitimációt kívánt adni a kormánypárttól független kezdeményezőknek, ez viszont láthatóan nem sikerült nekik. A Fidesz támogatók távolmaradása pedig egyfajta passzív ellenállásnak vagy politikailag: protest (nem-) szavazatnak tekinthető.
 
Hogyan tovább? Minden marad a régiben? - merül fel jogosan a kérdés: csakis az előítéletek és lakosság körében annyira jellemző gyűlölködés félretételével lehet előre haladni a közös cél felé. Az ugyanis mindenképp káros, ha a politikának ennyire átitató szerepe van az emberi kapcsolatokban és a hétköznapokban is, mint az utóbbi időben és jelenleg is az eltérő politikai preferenciák befolyásolták, hogy ki menjen el és ki maradjon távol. Gyanúsak lehettek az evidens kérdések és az arra adandó egyértelmű válaszok. A választók nem értették, hogy miért nekik tették fel ezeket a kérdéseket.
Esztergom tehát valóban meg kell újulnia, de nem a jelenlegi úton kell eljutnia addig, ugyanis bármennyire is többségében voltak az igenek, a lakosság nagyobbik része távol maradt, így érvénytelen lett a szavazás, és ezt tiszteletbenkelltartania azoknak is, akik elmentek. Szépíteni lehet, de ezek lesznek a jövőben is a figyelembe vett tények.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mszp fidesz népszavazás lmp lokálpatrióták


A bejegyzés trackback címe:

https://egomilabor.blog.hu/api/trackback/id/tr794345741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása